23 August, judetul Constanta

23 August este un sat în partea de sud-est a județului Constanța, în zona litorală. Este reședința comunei 23 August. Este traversat de șoseaua Constanța – Mangalia. La recensământul din 2002 avea o populație de 2.646 locuitori.

Alte denumiri
În limba turcă: Büyük Tatlıcak;
În limba tătară crimeeană: Balaban Tatlıcaq;
Tatlageacul Mare;
Domnița Elena.

În anii 1994 și 1996, s-a încercat schimbarea numelui localității[3], pentru a se renunța la denumirea moștenită din trecutul comunist al țării (cum se credea încă la vremea aceea), însă, în marea lor majoritate, locuitorii s-au împotrivit acestei idei, din motive economice[4]. Între timp, percepția datei istorice de 23 August 1944 a început să fie degrevată de simbolismul artificial construit de comuniști, fiind tot mai mult înțeleasă ca un act pozitiv în istoria țării, realizat nu de comuniști, ci de Regele Mihai.

Populația
Total: 5.289[5]din care:
4.802 români
487 tătari

Economia
Cea mai mare parte a populației localității se ocupă cu agricultura (6.534 de hectare). Altă parte importantă a populației lucrează pe șantierele navale de la Mangalia. Un număr neprecizat de persoane lucrează, în timpul sezonului estival, în stațiunile din apropiere, de la Marea Neagră.

Sursa: Wikipedia

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii *

*

CLOSE